Microsoft 365 Copilotin tekoälyyn pohjautuvat deklaratiiviset agentit ovat mainio tapa luoda nopeasti ja helposti kustomoituja agentteja eri käyttötapauksiin ilman monimutkaista koodaamista tai vaativaa tekoälyosaamista.

Esivaatimukset: Microsoft 365 Copilot and Microsoft 365 lisenssit.
Deklaratiivisen agentin eli tekoäly botin käyttö mahdollistaa Microsoft 365 Copilotin mukauttamisen käyttäjien tarpeiden mukaan. Agenteille, tai boteille annetaan rakennettaessa ohjeet, toiminnot ja tietolähteet, joiden avulla ne vastaavat käyttäjälle halutun tarpeen mukaisesti.
Esimerkkejä deklaratiivisista agenteista:
- Kääntäjä-agentti, joka kääntää esimerkiksi blogeihin tai tiedotteisiin liittyviä tekstejä ja hyödyntää spesifioituja ohjeita tai sanastoa
- Luonnostelu-agentti, joka hyödyntää aiemmin luotua sisältöä. Sen tietolähteenä on esimerkiksi aiemmin luodut tiedotteet, julkaisut tai muut tekstit tai uuteen tekstiin tarvittava tieto eri muodossa
- Projektinhallinta-agentti, joka vastaa projektinhallintaan liittyviin kysymyksiin ja käyttää tietolähteenään projektihallinnan opasta
- Osaamis-agentti, joka osaa vastata kysymyksiin yrityksen sisäisistä vastuista ja osaamisesta. Se pitää sisällään tietoa siitä, kuka vastaa mistäkin yrityksen toiminnosta ja antaa tarvittaessa ihmisten tai tiimien yhteystiedot
Microsoftin tekoäly botti perustuu samaan teknologiaan Microsoft 365 Copilotin kanssa ja se onkin mainio tapa rajata ja kustomoida Copilotia. Tässä artikkelissa käydään läpi, milloin deklaratiivinen agentti on paras ratkaisu, miten agentti rakennetaan ja jaetaan käyttöön.
Miten Microsoft 365 Copilot deklaratiivinen agentti eroaa muista agenteista?
Deklaratiivisten agenttien ja kustomoitavien agenttien eli muiden Microsoftin tekoäly bottien erot on listattu alla olevaan taulukkoon:
Ominaisuus | Deklaratiiviset agentit | Kustomoitavat agentit |
Käyttö | Microsoft 365 Copilotin käyttötapauskohtainen soveltaminen | Kustomoitavat tekoälysysteemit ja monimutkaiset prosessit |
Kustomointi | Rajoitetut Copilot mallit ja toiminnallisuudet | Kustomoitavissa olevat tekoälyominaisuudet |
Proaktiiviset toiminnallisuudet | Ei saatavilla | Saatavilla |
Kanavat | Integroitu M365 sovelluksiin | Saatavilla M365 sovelluksissa ja muissa kanavissa |
AI moottori | Microsoft 365:ssä | Copilot Studio tai Azure AI |
Deklaratiiviset agentit ovat oikea ratkaisu, kun halutaan agentin toimivat Copilotin kielimallien ja toimintamallien mukaisesti sekä ottaa agentti nopeasti käyttöön ilman monimutkaista koodaamista tai konfigurointia.
Muissa monimutkaisempia ominaisuuksia, logiikkaa tai jakamisvaihtoehtoja vaativissa tilanteissa kannattaa Microsoft tekoäly botti toteuttaa Copilot Studion tai Azure AI:n avulla.
Nopea kehittäminen ja jakaminen
Deklaratiivisten agenttien luonti niin SharePointissa kuin M365 Chatissa on hyvin samanlaista. Ne voidaan luoda joko keskusteluikkunassa tekoälyn avulla tai konfiguroimalla ohjeita ja muita agentin asetuksia manuaalisesti.
Keskusteluikkunassa agentin luonti tapahtuu kuvailemalla agentin ominaisuuksia ja vastailemalla kysymyksiin. Keskustelemalla agentin luonti tapahtuu käyttäjän Microsoft-tunnuksen kieliasetuksen mukaisella kielellä.

Agentin voi myös konfiguroida manuaalisemmin Configure-välilehdellä. Agentille voi asettaa nimen, ikonin ja kuvauksen, jotka näkyvät käyttäjille. Sen lisäksi agentille voi asettaa tekstimuotoiset ohjeet sen toimintaa varten. Nämä ohjeet kannattaa kuvailla tarkasti, sillä ne vaikuttavat suoraan agentin toimintaan ja niiden raja on 8000 merkkiä.
Ohjeissa kannattaa mainita seuraavia asioita:
- Yleiset ohjeet agentin toiminnasta
- Sävy, millä agentti puhuu
- Rajoitukset (mistä ei saa puhua)
- Keskusteluesimerkit
- Vaiheittaiset ohjeet keskusteluun

Deklaratiiviselle agentille voi antaa tietolähteiksi nettisivuja tai SharePoint-tietolähteitä. SharePointista tietolähteeksi voi lisätä yksittäisiä tiedostoja, kansioita, kirjastoja tai sivustoja ja ne noudattavat agentin käyttäjän oikeuksia. Eli agentin sisältämä tietämys on riippuvainen sille lisätyistä kohteista sekä niiden jakoasetuksista.
Agentille voi lisäksi antaa tietolähteeksi Microsoft Searchin kautta linkitettyjä ulkoisia tietolähteitä, kuten kuvan esimerkissä oleva Jira-yhteys.

Agentille voi antaa lisäkyvykkyyksiä halutessaan, jotka laajentavat sen osaamista. Code interpreter antaa agentille mahdollisuuden luoda ja ajaa koodia erilaisten laskutoimitusten ja data-analyysien tueksi. Image generator taas mahdollistaa agentille kuvien luomisen Copilot Designerin avulla.

Agentille voidaan asettaa aloitusviestejä, joiden avulla käyttäjä pääsee nopeammin liikkeelle keskustelussa ja ymmärtää agentin kyvykkyyksiä paremmin.

Agentin toimintaa voi jatkuvasti testata samalla, kun sitä luo tai sen asetuksia muokkaa. Voit esimerkiksi suoraan testata lisätyn tietolähteen tai ohjeiden toiminnan ja muokata niitä joustavasti.

Kun agentti on valmis sen voi julkaista käyttöön valitsemalla ”Create”. Tämän jälkeen agentille voi asettaa kolme erilaista jakovaihtoehtoa, jotka ovat:
- Kaikki organisaatiossani
- Valitut käyttöoikeusryhmät
- Vain minä
Jos agentin jakaa muiden käyttöön, sen jakaminen tapahtuu näkymästä saatavan linkin kautta. Agenttia ei siis voi jakaa esimerkiksi Teams-kanavalle, vaan deklaratiivisten agenttien käyttö tapahtuu aina Microsoft 365 Copilotin kautta.
Helppokäyttöinen tekoäly botti ratkomaan organisaatiosi haasteita
Deklaratiivisten agenttien avulla organisaatiot voivat luoda yhtenäisiä ja henkilökohtaisia kokemuksia sekä automatisoida erilaisia prosesseja tiimin perehdyttämisestä asiakasongelmien tehokkaaseen ratkaisemiseen.
Microsoftin tekoäly botti tarjoaa mahdollisuuden yhdistää monia tietolähteitä ja lisäominaisuuksia, mikä tekee niistä tehokkaita työkaluja organisaation tarpeisiin.
Lue lisää Microsoft 365 Copilot deklaratiivisista agenteista Microsoftin sivuilta (englanninkieliset).
Janne Häkkinen
Business Intelligence Consultant